FAQ – Frågor och svar

Fråga Dr. Lyft

Vad är kitesurfing?

Världens roligaste sport! Med en drake i händerna och en bräda på fötterna surfar du på vattnet.  Att snabbt surfa fram på vattnet och sedan göra ett fem meter högt hopp är en obeskrivlig känsla. En blandning av skidåkning, skejting och att flyga – oslagbart.

Varför ska jag gå en kurs i Kitesurfing? Kan jag inte bara köpa en drake och sticka ner på stranden?

Den viktigaste anledningen är att du själv och andra runt dig inte ska bli skadade. Utan utbildning sätter du dig själv och din omgivning i fara. Du riskerar även att skada din utrustning och varför göra det när du kan använda Kitelifes? En kite genererar stor kraft och det finns inga marginaler för « Trial and error » (smärtans väg). Gå en kurs för din egen och andras säkerhet. Dessutom lär du känna nya surfvänner! Slutligen, om kitesurfing är att förbli en sport i Sverige, kan vi inte ha incidenter på stranden.

Åskådare

Alla är välkomna att titta på om de vill.

Är kitesurfing farligt?

Det är stora krafter inblandade i kiting som man ska ha respekt för. Men din bäste « vän »(kiten) kan snabbt förvandlas till din värsta ovän om du inte vet hur du hanterar en krissituation.

Är jag försäkrad under utbildningen?

Du deltar i utbildningen på egen risk. Se över ditt försäkringskydd innan utbildning. Vi tillhandahåller med säkerhetsutrustning.

Krävs det förkunskaper?

Nej, inga förkunskaper krävs för att lära sig att kitsurfa.

Måste jag vara i god form för att lära mig att kitesurfa?

Att vara i god form kommer att hjälpa dig men utövare i alla former och storlekar kan njuta av spänningen i kitesurfing.
Men att kunna simma och att vara bekväm i vattnet är obligatoriskt. Du behöver inte vara stark för att kunna kitesurfa, vi använder en hängsele som fördelar dragkraften från kiten till hela kroppen.

Hur lång tid tar det för mig att komma upp och åka?

Det kan ta från någon dag, några dagar till en sommar. Det beror på hur skicklig du är och hur snabbt du lär dig.

Behöver jag egen utrustning på kursen?

Komplett kiteutrustning lånas utav Kitelife.

Vilken utrustning behöver jag för att börja kitesurfa, efter att ha tagit lektioner?

Den utrustning du behöver för att kitesurfa är en kite med bom och linor, bräda, pump, hängsele och en våtdräkt. Annan säkerhetsutrustning att överväga för inköp är hjälm och flytväst.

Vilken typ av kite ska jag köpa?

Kitesurfing är en väldigt individuell sport och därför finns det många olika åsikter om vilken kiteutrustning som är den
bästa. Det finns några grundläggande fakta som var och en bör veta. Kiten (draken) har utvecklats mycket under de
tre senaste åren. Den typ av kite som Kitelife kan rekommenderar är en Bow-kite som är en säker kite med en bra säkerhetsanordning på bommen.

Vilken storlek kite ska jag köpa?

Det beror på vad du väger och vilka vindförhållanden du har där du ska kitesurfa. Kontakta Kitelife så hjälper vi dig med köpet som är anpassas till dig som person och kitesurfare.

Jag känner ingen annan som vill kitesurfa? Finns det något forum på nätet?

Lugn – vi är ett gott gäng runt om i hela Sverige och det är bara att följa med oss ut. När det blåser går det många bilar där man kan få en plats. Kolla på forum på nätet www.surfzone.se och www.kitenation.se för att få kontakt med andra kitesurfare.

Var kan jag kitesurfa?

Det finns många förbud för kitesurfing på olika ställen pga fågelskyddsområden och naturskyddsområden. Det är din skyldighet att kolla upp om du får eller inte får kitesurfa. Ett tips är att fråga folk på plats eller gå in på ett forum på nätet och fråga. Se Skånes kitesurfingklubb för mer information.

Vad gör man om det inte blåser?

Grillar.

Är det dyrt att kitesurfa?

Om du köper ny kitesurfingutrustning så räkna med att du får lägga ca 10 000-20 000 kr inklusive våtdräkt, hängsele, kite och bräda. Det finns en bra begagnatmarknad där du kan komma billigare undan. Är man två som börjar kan man gå ihop och köpa tillsammans. Dock vill man snabbt ha sina egen utrustning då man vill åka så mycket som möjligt.